Mistä vakuudeton yrityslaina? Vertaa vaihtoehtoja


Lainavertailu

Yrityslaina lyhyesti

Yrityslainalla tarkoitetaan yritystoimintaan käytettävää ja haettua lainaa. Tällainen voi tulla tarpeeksi esimerkiksi yrityksen toiminnan alkaessa, yllättävien menojen ilmaantuessa, uusien työntekijöiden palkkauksessa tai yrityksen toiminnan laajentumisessa. Yrityslainan muotoja on erilaisia, esimerkiksi vakuudellinen yrityslaina pankista tai vakuudeton laina verkossa toimivan rahoituspalvelun kautta. Yrityslainan plussat ja miinukset riippuvat pitkälti siitä, mistä sitä haetaan.

  • Lainaa yritykselle (perustamiseen, toimintaan)
  • Voi lainaa pankilta tai rahoitusyhtiöltä
  • Usein vakuudellinen, voi olla vakuudeton
  • Summat vaihtelevat sadoista jopa miljooniin euroihin

Yrityslaina voi olla vakuudeton kulutusluotto, joukkorahoitusta tai pankkilaina. Yrityslainojen takeeksi vaaditaan käytännössä aina vähintään henkilökohtainen takaus, tarkoittaen että jos yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin kokonaisuudessaan, täytyy takaajan vastata lainanmaksusta henkilökohtaisesti. Yritystoimintaa varten haettu pankkilaina vaatii lisäksi usein pääomaa ja reaalivakuuksia. Joissain (käytännössä suuremmissa) yrityslainoissa on myös vaatimuksia yrityksen iän ja liikevaihdon suhteen.

Oikea lainaratkaisu riippuu pitkälti yrityksen koosta ja toimialasta, käyttötarpeesta, vakuuksien saatavuudesta ja aikataulusta. Esim. pieni vippimäinen yrityslaina voi toimia äkillisen tarpeen yllättäessä, hieman suurempi yritysluotto yleisesti liiketoiminnan menojen kustantamiseen, joukkorahoitus investointitarpeisiin ja yrityslaina pankista toiminnan laajentamiseen. Netistä haettavien lainojen etuja ovat niiden nopeus, joustavuus, vakuudettomuus ja yksinkertaisuus. Pankkilaina taas on suhteessa edullisempi ja niiden ehdot ovat paremmin neuvoteltavissa.

Huom!

Tällä sivustolla voit vertailla erilaisia yrityslainoja aina 250 000 € asti. Hae vertailemalla edullista yrityslainaa nopeasti ja helposti.

Vakuudellinen yrityslaina pankista

Kun pankista haetaan yrityslainaa, on kyseessä aina vakuudellinen laina. Pankit ovat valmiita myöntämään suurempia lainasummia kuin monet rahoituspalvelut juuri vakuudesta johtuen. Tällainen laina on hyvä ratkaisu esimerkiksi liiketoiminnan alkuvaiheissa, kun rahantarve on suurimmillaan. Pankeista haetuissa lainoissa on myös keskimäärin paremmat ehdot kuin muissa yrityslainoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pankkilainat ovat suhteessa edullisempia ja niiden takaisinmaksusta yms. asioista voi helpommin neuvotella virkailijan kanssa.

Yrityslaina pankista ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan niissä on myös muita lainoja tarkemmat vaatimukset. Henkilökohtaisen takauksen lisäksi yrityksen luottokelpoisuus tulee olla kunnossa ja lainan käyttötarkoitus tulee selventää.

Yrityslaina ilman vakuuksia

Vakuudeton yrityslaina sopii kaikenlaisten yritysten liiketoiminnan menojen kustantamiseen. Vakuudettomuus tarkoittaakin sitä, että lainan saa suhteellisen helposti ja nopeasti. Nopeuden ansiosta (ja suht. pienten lainasummien) vakuudeton laina lienee käytännöllisimmillään, kun kyseessä on hieman pienempi tai aloitteleva yritys tai jokin meno on päässyt yllättämään. Lainaa yritykselle ilman vakuuksia kyllä saa jopa 100 000 € saakka, eli tätä vaihtoehtoa ei tule poissulkea suuremmisakin rahatarpeissa.

Vakuudettomien yrityslainojen joukkoon kuuluvat niin pikavipit kuin hieman suuremmat kulutusluotot. Näiden hyvät ja huonot puolet ovat käytännössä samat, tosin ehkä hieman korostettuna vippien kohdalla. Verkossa toimivasta rahoituspalvelusta saa pikalainaa yritykselle päivän sisällä, eli rahantarpeen kiireellisyyden ei pitäisi olla ongelma. Vaihtoehtoja on ja lainanhaku on pankkilainoihin verrattuna yksinkertaista ja nopeaa. Vakuudettoman yrityslainan huonona puolena voi pitää verrattain suurempaa korkoa, joka johtuu luonnollisesti vakuuden puutteesta.

Huom!

Vakuudetonta yrityslainaa etsiessä kannattaa hyödyntää vertailua; näin voi löytää edullisimman tarjouksen.

Yritysrahoitus muilla keinoin

Yrityslaina voi olla pankkilainan tai kulutusluoton lisäksi rahoitusta, tarkemmin sanottuna joukkorahoitusta. Joukkorahoitus on käytäntö, jota ennen sovellettiin vain pörssissä olleiden yritysten rahoitukseen, mutta modernit innovaatiot ja teknologia ovat tuoneet tämän myös pk-yrityksille.

Käytännössä yrityksen joukkorahoitus on vertaislainaan verrattavaa toimintaa; tavalliset ihmiset ja sijoittajat voivat vapaasti laittaa rahojaan eri lainahakemuksiin. Joukkorahoitus mahdollistaa myös nopean näkyvyyden ja ns. ilmaisen luottoluokituksen saamisen. Joukkorahoitus on suhteellisen nopea rahoitusmuoto, mutta kustannukset tulevat ainakin pankkilainaa suuremmiksi.

Paljon yrityslainaa voi hakea?

Yritysluotot vaihtelevat kooltaan paljon eri tekijöiden mukaan. Yrityslainan suuruuteen vaikuttavat mm. yrityksen koko, taloudellinen tilanne, käyttötarkoitus, mahdolliset vakuudet yms. Esimerkiksi mikroyritys voi saada helposti muutaman tuhannen euron lainan, pienyritys kymmenien tai jopa sadan tuhannen euron lainan ja suuri yritys voi saada rahoitusta jopa useita miljoonia.

Suuren summan saa vain pankista tai isoimmista rahoitusyhtiöistä tai joukkorahoituksella, kun taas pienen summan voi hakea nopeasti verkosta toimivasta rahoituspalvelusta. Lainojen vaatimukset riippuvat juuri pitkälti lainasummasta; suurta yrityslainaa ilman vakuuksia ei oikeastaan voi saada. Kannattaa huomioida, että lainan kulut riippuvat samoista asioista; nopean pienen lainan kulut ovat suhteessa suuremmat, kuin esim. pankkilainoissa.

Millainen yritys voi hakea lainaa ja millä ehdoilla?

Yrityslainaa voi hakea millainen yritys tahansa, osakeyhtiöistä toiminimiin. Mitään rajoituksia ei siis varsinaisesti ole, mutta yritysmuoto on usein tietenkin sidoksissa yrityksen toimintamalliin ja näin vaikuttaa millaista lainaa voi saada.

Lainan yleisin vaatimus on hyvä luottokelpoisuus, eli puhtaat luottotiedot. Nämä tarkistetaan Suomen Asiakastiedosta tai Bisnodesta. Jos yrityksellä on maksuhäiriömerkintöjä, voi lainan saaminen vaikeutua huomattavasti. Lisäksi yrityslainoille vaaditaan käytännössä aina henkilökohtainen takaus, eli jos takaisinmaksussa tulee ongelmia, vastaa takaaja (useimmiten yrittäjä itse) lainan takaisinmaksusta. Tietenkään takaajallakaan ei saa näin olla maksuhäiriömerkintöjä.

Yritysluottojen vaatimuksia:

Pikavippien vaatimukset vaihtelevat palvelukohtaisesti. Yleisimpiä ovat kuitenkin:

  • Yrityksen täytyy olla rekisteröitynä kauppa- ja ennakkoperintärekistereihin.
  • Suuren lainan kohdalla vähintään 2 vuotta aiempaa toimintaa sekä väh. 75 000 euron liikevaihto.
  • Kiinteä toimipaikka ja yrityksen johdon täytyy toimia Suomessa.
  • Ei maksuhäiriömerkintöjä (yrityksellä tai takaajalla).

Vertailet yritysluotot ennen hakemista

Päätit sitten hakea vakuudetonta tai vakuudellista yrityslainaa, niin lainavertailu kannattaa aina hyödyntää. Yrityslainoja myöntävät niin pankit kuin erilaiset rahoituspalvelut ja näiden luottojen kuluissa on merkittäviä kokoeroja. Jos lainatyypin tai -paikan valinnassa ei käytä harkintaa, voi päätyä maksamaan huomattavasti enemmän korkoa, tilinhoitomaksuja yms. kuluja kuin välttämätöntä.

Ensinnäkin tulee kiinnittää huomiota luoton koron suuruuteen. Yrityslainoihin kuuluu korkojen lisäksi muitakin kustannuksia, kuten tilinhoitomaksuja. Näiden osuus lopullisista kustannuksista vaihtelee paljon lainan muodon mukaan. Nämä muut kulut yhdessä koron kanssa muodostavat todellisen vuosikoron, joka antaa osviittaa lainan todellisesta hinnasta.

Lainapanimosta löydät kaiken oleellisen järkevän lainapäätöksen tekemiseen, lainojen koroista muihin kuluihin. Voit verrata Suomessa toimivien lainanantajien myöntämät uudet yritysluotot haluamallasi summalla. Vertailun käyttö on todella helppoa: valitse vain lainasumma ja voit aloittaa vertailun. Valittuasi toimijan voit lähettää tälle hakemuksen tai halutessasi voit vaikka lähettää hakemuksen jokaiseen; tällä tavalla kilpailutat lainoja. Koska jokainen tarjous on uniikki, et voi täysin satavarmasti tietää mitä kukin toimija tarjoaa ennen kuin vastaanotat heidän tarjouksensa. Tarjouksen vastaanotto ei siis sido mihinkään ja näin voit vertailla tarjouksia ennen lopullista päätöstä.

Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa myös lainan kustannuksiin.

Pidemmällä laina-ajalla kuukausierät eivät välttämättä ole niin suuria, mutta yritys joutuu maksamaan muita kuluja (kuten tilinhoitomaksuja) lyhyempää lainaa enemmän. Liian lyhyt laina-aika taas voi pistää hakijan ahtaalle liian suurien kuukausierien muodossa. Tästä syystä lainaa kannattaa verrata toisiin kokonaisuutena.

Vakuudettomuus kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että lainan korko on useimmiten vakuudellista korkeampi, koska vakuuden puute kasvattaa riskiä lainantajan näkökulmasta. Tästä syystä myös pienlainan vertailu kannattaa. Kun ensin vertaa lainantarjoajia jo ennen lainanhakua ja tämän jälkeen käyttää kilpailutusta hyväkseen, voi olla varmempi siitä, että haettu on paras pikalaina.

Huom!
Lainapanimossa voit vertailla lainantarjoajia ja näiden yrityslainoja aina 70 000 euroon asti. Valitse vain toivottu summa ja etsi halvin yrityslaina heti.

Yrityslainan korko

Yrityslainan korko riippuu varsinkin lainanantajasta. Pankeista haetuista lainoissa on yleensä edullisimmat korot, mutta niitä ei nykyään saa aivan yhtä helposti kuin ennen. Rahoituspalveluiden kohdalla yhdestä paikasta haettu laina voi omaa jopa kolminkertaisen koron toiseen verrattuna.

Yritysluottojen todellisten korkojen vertailua vaikeuttaa rahoituspalveluiden erilaiset kulutyypit ja se, miten ne määritellään. Näitä kuluja ovat mm. vuosi- tai nimelliskorko, avaus- tai järjestelypalkkio ja lainan- tai tilinhoitomaksu. Koska jokaisen toimipaikan hinnoittelu on aina hieman erilainen, niiden suora vertailu voi tuottaa hankaluuksia. Lisäksi yrityslainoja eivät koske samanlaiset säännöt kuin kuluttajalainoissa, joten niiden kulut eivät aina ole samalla tavalla näkyvillä. Esimerkiksi todellista vuosikorkoa ei ole pakko ilmoittaa yrityspuolella, toisin kuin kuluttajalainoissa.

Lainapanimo auttaa yrityslainan hakemisessa

Luotonantajien tarjoamissa yrityslainoissa on merkittäviä eroja. Mitä suurempi summa on kyseessä, sitä suuremmiksi erot kuluissa kasvavat; suurissa summissa muutaman prosenttiyksikön ero voi merkitä kymmeniä tuhansia euroja. Toisaalta, myös pienemmissä luotoissa kustannuserot voivat olla yllättävän suuria. Edullisin yrityslaina löytyykin vain vertailua hyödyntämällä.

Huom!
Yrityslaina auttaa yritystoiminnan aloittamisessa tai sen kehittämisessä. Kyse on kuitenkin usein melko suuresta lainasta, eli lainanhakuun ei kannata lähteä ilman valmistautumista. Hae tilanteeseesi sopivin yrityslaina heti ilman turhia mutkia lainavertailumme avulla.