Millaista lainaa tarvitset? Katso paras laina sivustoltamme

Etsitkö lainaa netistä, mutta et tiedä millainen laina sopii sinulle? Voit lukea tältä sivulta kaikkea yleishyödyllistä tietoa lainoista, niiden kustannuksista ja vaikutuksista, lainatyypeistä sekä lainaa tarjoavista yrityksistä.


Siirry Lainavertailuun

Mitä on laina?

Laina on sopimuspohjaista velkarahaa, joka on tarkoitettu jonkin hankinnan tai tekemisen rahoittamiseen. Lainasopimus tapahtuu lainanantajan ja lainanhakijan välillä; hakija pyytää antajalta rahaa, jota antaja lainaa vaatimuksella, että se maksetaan takaisin tietyin ehdoin. Ehtoihin kuuluu mm. maksuajan lisäksi lainan korko, joka on useimmiten jokin prosenttiosuus lainasummasta. Muita kulujakin voi olla, kuten käsittely- tai nostomaksuja. Lainantarjoajat voivat vaatia myös erilaisia takuita lainalle vakuudeksi sen maksusta. Lainantarjoajia ovat esim. pankit ja erilaiset rahoituspalvelut

Laina on ollut jo pitkään merkittävä osa ihmisten elämää ja koko globaalia yhteiskuntaa. Valtiot lainaavat rahaa toisilleen ja eri toimijat yrityksistä kuluttajiin ottavat lainoja rahoitustarkoituksiin. Kuluttajat ottavat lainaa tyypillisesti auton tai talon kaltaisen suuren hankinnan tekemiseen, remontin kustantamiseen tai mahdollisesti jonkin unelman, kuten maailmanympärysmatkan rahoittamiseksi. Lainaa voidaan pitää tarpeellisena, kun hakijalla ei yksinkertaisesti ole riittävästi rahaa haluamaansa käyttöä varten. Tällä tavalla ajateltuna laina on hyvä asia, joka mahdollistaa tulevaisuuden suunnittelua ja parempaa elämää helpomman arjen muodossa. Toisaalta, jotkut näkevät lainan negatiivisena asiana, joka on aiheuttanut henkistä ja taloudellista ahdinkoa monille ihmisille.

Todellisuudessa lainan luonne ja merkitys riippuu pitkälti hakijasta itsestään. Jos laina on haettu järkevään tarkoitukseen, sen kulut sekä ehdot ovat oikein mitoitettu ja itse takaisinmaksu on suunniteltu etukäteen, se voi auttaa kuluttajaa monella tapaa. Jos nämä asiat on taas hoidettu huonosti tai hakija on välinpitämätön lainan tuomista velvollisuuksista, voi laina johtaa velkaantumiseen ja moniin ongelmiin. Järjenkäyttö onkin hyvin tärkeää lainausprosessin jokaisessa vaiheessa.

Paras laina riippuu käyttötarpeesta

Kun lainaa lähtee etsimään, tulee heti aluksi miettiä tarkkaan mitä tarkoitusta varten, paljon ja minkälaista lainaa haetaan. Lisäksi hakijan taloudellinen tilanne täytyy ottaa myös heti huomioon, sillä se vaikuttaa millaista ja mistä lainaa voi saada. Hakija voi useimmiten saada lainan monesta paikasta, mutta oikeasti sopiva laina löytyy katsomalla, että lainan ehdot täsmäävät käyttötavan kanssa.

Esimerkki laina:

Jos hakija haluaa 20 000 € remonttia varten, niin hänen tulee huomioida jatkuvat tienestinsä ja menonsa ja laskea, kuinka paljon pystyy realistisesti lyhentämään (maksamaan takaisin) lainaa kuukausittain. Tämä summa riippuu tietenkin sovitusta takaisinmaksuajasta ja korosta, joista lasketaan kuukausierä. Jos maksuaika jää liian lyhyeksi tai korko on turhan korkea, voi kuukausierien maksu alkaa tuottaa päänvaivaa ja taloudellista painetta vaikka hakijalla olisikin raha-asiat sinänsä kunnossa.

Toisaalta, jos laina tulee vaikka äkilliseen kulutustarpeeseen hieman ennen palkkapäivää, niin helpompi ratkaisu voi olla jonkinlainen pienlaina tai joustoluotto, jonka saa jopa muutamassa minuutissa tilille ja jonka voi maksaa pois kokonaisuudessaan heti palkan saavuttua. Tässä tulee kuitenkin huomioida mahdolliset lisäkulut (esim. nostomaksut) ja se, onko tarkoitus korkeahkon hinnan arvoinen.

Erilaisia lainojen muotoja

Ennen vanhaan lainat olivat yksinomaan pankkilainoja, eli pankkien myöntämiä lainoja. Pankkilaina on edelleenkin luotettava ja usein reilu ratkaisu, mutta totuus on, että pankit eivät välttämättä lainaa rahaa mihin tarkoitukseen vain ja ovatkin usein suhteellisen tiukkoja lainarahan käytön suhteen. Lisäksi pankit usein pyytävät jonkinlaista vakuutta lainalle mahdollisen luottotappion välttämiseksi. Pankit eivät myöskään oikeastaan lainaa pieniä summia yllättäviä kulutustarpeita varten.

Yhä useammin lainaa haetaankin verkosta, erilaisilta rahoituspalveluilta. Näiden toimijoiden tarjoamissa lainatuotteissa on paljon eroja kulujen ja käyttötapojen suhteen, vaikka ne voikin jakaa yleisiin kategorioihin. Tällaiset lainat ovat usein vakuudettomia, eli niitä saa lähes varmasti, kunhan hakijan maksukyky on kunnossa. katso oikealta erilaisia lainamuotoja.

Laina vakuuksilla ja ilman

Vakuudellinen laina on luottoa, jota varten tarvitaan takaus vakuuden muodossa. Vakuus voi olla omaisuutta tai vaikka takaaja, eli henkilö joka sitoutuu maksamaan lainan, mikäli päähakija ei siihen kykene. Vakuudeton laina on luottoa, jonka saamiseksi ei tarvita vakuuksia. Verkossa myönnettävät lainat ovat usein nimenomaan vakuudettomia lainoja. Tällaisten lainojen kohdalla on kyllä muita vaatimuksia ja lainaehtoja, jotka vaihtelevat paljon lainantarjoajien välillä. Vakuudetonta lainaa voi Suomessa saada jopa 70 00 euroa, tosin suurin osa myönnetyistä lainoista ovat paljon pienempiä summia. Vakuudettomalle lainalle ei ole useimmiten säädetty mitään tiettyä käyttötarkoitusta. Lainantarjoajien suuren määrän ja vaihtelevien ehtojen vuoksi lainavertailu on välttämätöntä parhaan vakuudettoman lainan löytämiseksi.

Paras laina löytyy vertailemalla

Ennen lainaa sai vain pankeista tai yksityishenkilöiltä. Pankkilainoissa täytyi varautua neuvotteluihin ja lainoille vaadittiin lähes aina jonkinlaista takausta. Nykyään lainansaanti on helpottunut huomattavasti, sillä lainaa netistä saa kymmeniltä eri toimijoilta, ilman vakuuksia. Lainanhaku onnistuu helposti toimijoiden verkkosivujen lomakkeilla eikä ajanvarauksia pankissa käymiseen tarvitse enää tehdä. Oikeastaan koko hakuprosessin voi tehdä verkossa, miltei missävain. Lainanhaku on siis tehostunut huomattavasti. Globalisaatio on tuonut myös kilpailua Suomen ulkopuolelta, mikä heijastuu palveluiden hinnoissa. Parhaat lainat netistä löydät Lainapanimon avulla.

Miten lainaa haetaan oikeaoppisesti

Suomessa lainaa tarjoavia toimijoita on viitisenkymmentä, pankeista erilaisiin rahoituspalveluihin. Näillä rahoituspalveluilla ei ole fyysisiä toimipisteitä, vaan ne palvelevat asiakkaitaan pääasiallisesti verkossa. Nämä palvelut tarjoavat erilaisia vakuudettomia lainoja eri kokoluokissa, muutamasta sadasta jopa 70 000 euroon. Samoin lainojen maksuajat ja muut ehdot vaihtelevat palveluiden välillä. Koska näiden toimijoiden lainaehdot ja lainatuotteet eroavat paikoittain paljonkin, niiden vertaileminen on oleellista hyvän tarjouksen löytämiseksi. Tämä veisi normaalisti paljon aikaa ja vaivaa, mutta sivustostamme löydöt kaiken oleellisen hyvän lainapäätöksen tekemiseksi.

Lainapanimon lainavertailu mahdollistaa parhaan lainan määrittelemisen. Hakijan tarvitsee vain valita summa ja ikänsä, jonka jälkeen lainaa tarjoavat palvelut viitetarjouksineen ilmestyvät listaan, automaattisesti järjestettynä tod. vuosikoron mukaan. Hakija voi vain silmäillä kunkin lainan tietoja ja hakea haluamaansa vain yhtä nappia painamalla – tätä seuraa siirtyminen lainantarjoajan sivustolle.

Lainapanimo tuo kaikki parhaat lainaratkaisut yhdelle sivustolle. Hae lainaa netistä edullisesti ja vaivattomasti Lainapanimon kautta.

Miten hakea lainaa netistä

Ennen lainaa sai vain pankeista tai yksityishenkilöiltä. Pankkilainoissa täytyi varautua neuvotteluihin ja lainoille vaadittiin lähes aina jonkinlaista takausta. Nykyään lainansaanti on helpottunut huomattavasti, sillä lainaa netistä saa kymmeniltä eri toimijoilta, ilman vakuuksia. Lainanhaku onnistuu helposti toimijoiden verkkosivujen lomakkeilla eikä ajanvarauksia pankissa käymiseen tarvitse enää tehdä. Oikeastaan koko hakuprosessin voi tehdä verkossa, miltei missävain. Lainanhaku on siis tehostunut huomattavasti. Globalisaatio on tuonut myös kilpailua Suomen ulkopuolelta, mikä heijastuu palveluiden hinnoissa.

Miten lainaa haetaan oikeaoppisesti

Aivan ensin tulee miettiä mihin tarkoitukseen laina tulee, paljon lainarahaa tarvitaan ja kuinka nopeasti se pitää maksaa takaisin. Et välttämättä voi kuitenkaan päättä kaikkea itse, koska lainantarjoajat määrittelevät lainatarjouksensa tapauskohtaisesti henkilön luokituksen perusteella; tätä määrittämässä ovat mm. luottotiedot, ikä, tulot ja säästöt. Jos kaikki nämä ovat kohdillaan, saa lainalle hyvät ehdot.

Lainat kannattaa vertailla ennen hakemusten lähettämistä Lainapanimossa. Tällä tavalla saat parhaimman tarjouksen. Lainapanimon lainavertailu auttaa lainatuotteiden erottelussa; palveluiden maksut ja ehdot eroava väillä hyvinkin paljon ja niiden ymmärtämien on tärkeää valistuneen päätöksen tekoon. Varsinainen hakeminen tapahtuu nappia painamalla mieluisen palvelun kohdalla. Noudattamalla lainantarjoajan ohjeita, voi lainasumma olla tilillä jopa muutamissa minuuteissa.

Mitä lainan maksamisessa tulee huomioida

Lainan maksamisen kannalta tärkeä on, etteivät lainan kuukausierät ole kohtuuttoman suuria verrattuna tuloihin. Jos erät ovat turhan suuria, niin lainan lyhentäminen tulee tuottamaan tuskia vuosiksi eteenpäin. Varsinkin suurempaa lainaa joutuu maksamaan takaisin jopa 15 vuoden ajan. Tästä syystä kannattaa olla erittäin tarkka lainaehtojen suhteen ja vastuullinen taloudellisesti. Lainanmaksussa tulee olla suunnitelma niin, ettei ongelmia ala ilmetä vaikeina hetkinä.

Kuka voi saada lainaa?

Yleisiä lainansaannin vaatimuksia ovat 18-vuoden ikä, Suomen kansalaisuus, luottotiedot, säännölliset pienet tulot ja pankkitili/puhelinnumero. Nämäkään eivät ole itsestäänselvyyksiä ja toimijoiden välillä on yllättävän paljon vaihtelua. Esimerkiksi ikärajat vaihtelevat 18 vuodesta 25 vuoden ikään. Joillekin paikoille riittää vakituinen asuinpaikka Suomessa kansalaisuuden sijaan. Luottotiedot ovat pakollisia lähes kaikissa lainoissa, mutta muutamasta paikasta saa myös lainaa ilman luottotietoja. Säännölliset tulot eivät välttämättä ole pakollisia, esim. jos on paljon muuta omaisuutta. Lisäksi tulot voivat olla esimerkiksi eläketuloja, joten työpaikkaa ei varsinaisesti tarvitse olla. Jos haluat tietää, mitä lainoja juuri sinä voit saada, tutustu asiaan Lainapanimossa.

Tietoa lainojen kuluista

Korko on tietty prosenttiosuus lainasummasta, jota maksetaan lainaajalle lyhennysten ohessa. Koron suuruus riippuu monista seikoista, mutta se on useimmiten sidottu lainasummaan; pienellä lainalla on verrattain suuri korko ja suurella lainalla verrattain pienempi korko. Muita kuluja ovat esim. nostomaksut (maksetaan joka kerta, kun rahaa nostetaan luottotililtä), järjestely- ja käsittelymaksut (lainan antamiseen liittyviä kustannuksia) sekä vuosimaksut (palvelun ylläpitomaksut).

Lainojen kulut ovat pääosin aina korkokuluja, mutta peruskorko ei kerro koko totuutta. Varsinkin pienempien lainojen kohdalla erilaiset käsittelymaksut ja nostokulut voivat osoittautua suureksi menoeräksi. Tästä syystä kannattaa katsoa aina lainojen todellista vuosikorkoa; tähän on laskettu mukaan koron lisäksi pakollisia kuluja. Joka tapauksessa, lainan kulut riippuvat aina tapauskohtaisista tekijöistä ja samankokoiset lainat ovat harvoin täysin identtisiä kulujen suhteen. Mitä paremmin hakija on hoitanut asiansa, sitä edullisemmin hän voi lainaa saada. Lainan kuluja voi saada alemmas tarjoamalla esim. vakuuksia tai yhteishakijan kanssa.

Lainojen muotoja:

Lainojen kilpailuttaminen

Lainan kilpailutus tarkoittaa käytännössä sitä, että lainatarjous pyydetään usealta eri lainanantajalta samalle summalle tai samaan tarpeeseen. Näin voi saada käsityksen lainantarjoajien kuluista ja ehdoista. Yksi tapa kilpailuttaa lainoja on käyttää lainavertailuamme ja laittaa hakemuksia mieluisimpiin paikkoihin. Vertailun avulla paikat voi löytää nopeasti ja samoin hakemuksen saa lähetettyä minuuteissa; parhaimmillaan voit saada useita tarjouksia vartin sisään, tosin varsinkin suurissa lainoissa päätöksissä kestänee pitempään. Lainoja voi kilpailuttaa myös pankkien kautta tai internetin lainakilpailutus-palveluissa, mutta näitä ei voi aina pitää täysin puolueettomina. Lainapanimo on puolueeton sivusto, joka tuo sinulle edullisimmat lainat järjestykseen eteesi.

Lainojen yhdistely

Lainojen yhdistelyssä niputetaan useampi pienempi laina yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämä perusteluna on se, että kun ihmisellä on useampia lainoja maksettavana, niiden lisäkulut alkavat muodostua todella suureksi menoeräksi ja päänvaivaa aiheuttavaksi riesaksi. Yhdistelylaina on yksi laina, eli sitä maksaessa ei tarvitse huolehtia kuin yksistä kuluista ja yksistä eräpäivistä yms. Yhden lainan hallinnointi on helpompaa ja edullisempaa kuin useamman. Yhdistelylainoja voi hakea monesta paikkaa ja niiden muodot vaihtelevat samoin suuresti.